28 oktober 2016

Det stora Tabberaset i Bringåsen

Kyrkås Bygdegårdsförening kallade till diskussionskväll 27/10 2016 angående den senaste tidens urspårade fester med gymnasieungdomar. 26 personer samlades i Bygdegården denna kväll. Östersunds kommuns uppsökande team, Nattvandrarna, grannar och intresserade föräldrar. Polisen var även kallad men de hade inte tid att komma.
Mötet inleddes med val av ordförande Anders Hansson född och uppväxt i Bringåsen samt skrivare av minnesanteckningar Åke Larsson Brynje.

Nils Ivar Odelberg från nattvandrarna gav sedan en ögonblicksbild från den senaste festen med gymnasieungdomar. Vid besök tidigt på kvällen gick allt lugnt och stilla till. Medan vid besök några timmar senare scenen totalt hade förändrats. Parkeringen var full av bilar med objudna gäster och berusningsgraden var hög. En flicka hittades okontaktbar så ambulans tillkallades. Småningom larmades även polisen som fann läget ohållbart och stängde ner evenemanget. Avsaknaden av vuxna var uppenbar. Liknande problem har även observerats vid Spikbodarna, Frösö sportstuga och Torvalla bystuga. Som vanligt är det ”Svansen” som förstör.

Nuvarande regler för uthyrning måste ses över då även betydande skadegörelse förekommer vid dessa fester. För att få hyra måste den som skriver på hyreskontraktet vara 20 år men krav måste även ställas så att denne även är närvarande vid festen. Krav på uniformerade vakter och biljettinsläpp föreslås liksom mer personlig kontakt med hyresgästen. Deposionsavgift kan vara en framkomlig väg eller helt sonika att inte hyra ut till gymnasieföreningar. Vidare disksion om ändringar i kontraktsdokumentet förs till nästkommande månadsmöte. Tills vidare avböjs uthyrning till gymnasieföreningar och liknande organisationer.

Vid pennan Åke Larsson